12 Jun 2012

Nota Sains Tahun 4

Tajuk : Mengukur Luas.

  1. Kawasan permukaan objek dipanggil luas.
  2. Luas diukur dalam unit 
    • Milimeter persegi
    • Sentimeter persegi
    • Meter persegi
    • Kilometer persegi
  3. Panjang dan lebar permukaan objek perlu didarabkan bagi mendapat kan luas permukaan
    • Panjang x Lebar = Luas




Contoh : 




Latihan
Arahan : Salin semula rajah di bawah dan kirakan luas menggunakan langkah yang betul seperti di atas. 

20 comments:

  1. Guru-guru dan warga SKPD digalakkan untuk meninggalkan komen.

    Cara meninggalkan komen :

    1. Taip komentar dan nama anda
    2. Pilih "Comment as" : Anonymous
    3. Taip semula kod pengenalan yang diberi
    4. Selesai.

    ReplyDelete
  2. Bagi lagi cikgu bagus-bagus daripada FATIN NOOR UMAIRAH BT MAMAT

    ReplyDelete
  3. Cikgu,latihan je ke daripada SITI FAZWANIS BT MANAF

    ReplyDelete
  4. mei mei ya????? drpd:pocong/siti bedah

    ReplyDelete
  5. Cikgu,penatlah saya rasa macam nak tidurlah.daripada Muhammad Shafiq

    ReplyDelete
  6. hari rabu hari last ckg panggil durrah gegirl kalau ckg panggil die gegirl siap ckg drpd:awak/anisa atan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sah siap dah..siap nak mengajar :) cikgu iswan

      Delete
  7. Cikgu,salin je ke?Kena salin banyak,latihan sikit.
    Daripada:NUR HANIS BINTI MOHAMMED ISMAIL

    ReplyDelete
  8. cikgu jgn bagi keje banyak2 kat blog, bagi kat papan hijau je dah cukup:)
    DARIPADA:SITI NURANISAH BINTI ISHAK....4 MAWAR

    ReplyDelete
  9. aar,cikgu agi anyak keje.yg biasa 2 nk salin k?

    ReplyDelete
  10. ckggg bagiii lagiiii!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Cikgu,sikitnye kerja.banyak lagi tak boleh ke.
    DARIPADA:AZWANI BINTI AZALI.

    ReplyDelete
  12. ni je keje uma sikit sangat le cikgu...bg le bnyk2 ckit..

    ReplyDelete
  13. cikgu bagilh keje bnyk skit.:}

    ReplyDelete
  14. athirah huwainah13 June 2012 at 21:56

    aeh koowang tgn ak nk tercabut dah ........ cikgu.. lain kali jgn bgi byak...... =( (nenk kita kta jgn bgi byak2 kcian.... ahahahahhah ikut ticer airene ahahahahah

    ReplyDelete
  15. cikgu sikit je keje ni 15 minit je dah siap

    ReplyDelete
  16. assalam...cikgu ..gambarajah bagi soalan latihan yang ketiga tu salah gambarajah mngikut ukuran 2 sm / 7 sm atau disengajakan..??(keliru)

    ReplyDelete
  17. eh..ha'a kan..rajah 3 silap letak nombor..sepatutnya yang panjang itu 7sm dan yang pendek itu 2sm. maaf atas kelalaian itu..tapi gunakan shj nombor2x tersebut untuk mendapatkan jawapan. terima kasih atas keprihatinan.

    ReplyDelete
  18. lthn je baik x ya.

    ReplyDelete